Udskriv

Hvad er triops?

Triops fossiler

- levende fossiler

Triops er nogle spøjse små skaldyr, som har eksisteret på jorden i mere end 200 mio. år. Man har utallige forsteninger/fossiler fra dyr og nogle af dem kan dateres helt tilbage til tiden lang tid før dinosauerne....og de er her jo stadig. Næsten uændret i forhold til fossilerne. Så i al den tid, hvor arter er uddøde og genoplivede og har udviklet sig til ukendelighed, har triops altså ramt et godt fysiologisk pletskud på et rigtigt tidligt tidspunk.
På engelsk kaldes de "Tadpole shrimp" (Haletudserejer) - netop fordi de i størrelse og overordnede form godt kan minde en LILLE smule om haletudser.... meeen så minder de heller ikke mere om haletudser. De minder faktisk kun om et enkelt andet dyr, jeg kender til - dolkhalen. Men de er vist ikke i familie med hinanden. Triops Cancriformis - et meget gammelt dyrTriops lever i mindre vandhuller, som tørrer helt ud hver sæson, når det ikke er regntid mere. Forskellige triops lever på det meste af klodens - ikke for kolde områder - også enkelte steder i Danmark er de spottet.

Æggene klækkes i regnvandet

Når de sidste triops i et vandhul udånder ligger der tilbage et utal af små lyserøde sandkornsstørrelse triops æg tilbage i sandet på bunden. Æggene er såkaldte cyster og er utroligt hårdføre. De kan ligge i det tørre sand i mange årtier og stadig klække kort tid efter berøring af dejligt rent regnvand. De ældste forsøg på nuværende tidspunkt, er vist foretaget med 25 år gamle æg, som klækkede som var de dugfriske.. Men derfor ligger triopsæggene fint i bunden af hullet, fordybningen, pølen og venter på at komme i berøring med regnvand, som fortæller, at det er tid til en helt ny livscyklus.
Da regntiden begynder, og de første dråber regnvand rammer det tørre sand/slambund, suger triopsæg vandet til sig. De første klækkes - ofte indenfor 24 timer.

Triops er glubske rovdyr

Sammen med triops klækkes også et væld af andre mikroorganismer - såkaldte infusorier (Nogle infusorier minder faktisk lidt om meget små triopsunger). Men et af triopsens tricks er af udvokse enhver anden organisme lige fra starten. Dens hurtige udklægning og vækst gør den til vinderen i pølen og den spiser glubsk enhver anden fereje, daphnia eller lignende.
Den benytter sine ben som også er gæller til lynhurtigt at feje/føre maden ind til deres næb som findes lige inde under hovedet på den. Triops benytter også gællebenene til fremdrift på en utrolig let og elegant måde, som er det mange falder for, når de ser triops første gang. De kan underholde i timer, når de f.eks. hurtigt svømmer op til overfladen efter en myggelarve eller regnorm, du giver den - derefter af ren glæde griber den sin snack og laver skruer hele vejen ned på bunden, hvor den i øvrigt ikke engang bruger til på at vende sig rigtigt, men blot ligger på ryggen og spiser sin snack..... virkeligt underholdende. Men men...

Flittige æglæggere

Allerede efter 3 uger lægger triops æg flere gange om ugen og fortsætter med det det meste af sit ca. 3 mdr. lange liv. De elsker at begrave æggene i sandbund, som de fejer/vifter væk til de har lavet et stort hul som de kan lægge den lille klase med små pink sandkornsstørrelse æg i.

Et par facts:

- Har eksisteret på jorden i 200 mio. år.
- Æggene kan let opbevares i årtier
- Triops fordobler sin længde hver dag i starten
- I kina bruger man triops mod myg i rismarker