Udskriv

Triops klassesæt

- den perfekte ide til faget "Natur og teknik"

At sætte en hold triops over, er en fremragende ide til natur og teknik. Her kan eleverne lære rigtigt mange ting i en enkelt livscyklus på tre måneder fra æg til triops og til æg.

Triops er det morsommeste lille krebsdyr, man kan have i et akvarie eller anden beholder som er vandtæt - f.eks. en opvaskebalje. De 3-5 cm. lange dyr bliver kun tre måneder gamle og er super lette at passe i mellemtiden, da de spiser næsten alt - f.eks. kartofler og gulerødder (eller daphnia som de ELSKER at jage). Allerede efter ca. tre uger, begynder de at lægge æg. Disse æg kan indsamles og klækkes med en ny klasse senere - de holder sig stort set evigt. Det vil sige, at man kun behøver at købe triopsæg en enkelt gang - herefter har skolen mulighed for at lave og klække sine egne fremover.

Natur og teknik-relaterede emner, som kan tages op i undervisningen

Hvad er hydrofobi?

For at triopsæg kan klægges, skal de tilføres rent regnvand eller demineraliseret vand, for at kunne suge det til sig og aktiveres. Æggene er hydrofobiske og afviser vandet, hvis der er opløst mineraler i det. Det svarer lidt til at forsøge at hælde mudret vand gennem et kaffefilter. Filtret stoppes næsten øjeblikkeligt til, og kan ikke lade vandet passere.

Hvad er evolution?

Triops ser ud idag, som de så ud for 200 millioner år siden. De har simpelthen fundet en livsstil og krop dertil, som passer så perfekt, at evolutionen ikke har skabt tiltag. Til sammenligning er de ældste menneskelignende fossiler, vi har fundet, ca. 200.000 år gamle.... Triops må altså siges at være veletablerede sammenlignet med den menneskelige art.

Hvad er infusorier?

Infusorier er meget små organismer som blandt andet lever side om side med triops. De små triopsunger spiser infusorier lige efter klægningen og den følgende uges tid - derefter bliver de for store og har brug for mere mad. I et skolesæt medfølger et stykke bananskræl, som har ligget i blød i infusoriefyldt vand og derefter tørret. På samme måde som med triopsæg, er bananskrællen (samt det sand vores triopsæg ligger i) fyldt med infusorieæg, som klægges sammen med de små triops. Bananskrællen puttes blot i vandet ca. 24 timer efter triopsæggene. Der er også infusorier i søvand og akvarievand. Og man kan lave sine egne ved at putte noget jord i noget regnvand og lade det stå i nogle dage. Når jorden har lagt sig på bunden og vandet virker klart skal man bare vente.. -  når vandet er blevet grumset, er det fyldt med infusorier og man kan bruge det til at fodre sine triopsbabyer med. Man kan også putte nogle banaskræller deri et døgns tid og derefter tørre dem. Så har man "instant infusoria", som kan bruges, når som helst.